Vanliga frågor

Får man träffa samma doktor varje gång?

Vi tror att det är bäst att man får träffa samma läkare så långt det är möjligt. Om du väljer att boka tid kan du välja vilken läkare du vill träffa. Du kan även be om att få träffa en speciell läkare även när du kommer på drop-in.

På vår hemsida och på tv-skärmar i våra väntrum finns information om vilka som arbetar på drop-in varje dag. Säg till någon i personalen när du har tagit en nummerlapp så hjälper vi till.

Jag behöver förnya ett recept, kan ni hjälpa mig på drop-in?

Självklart kan vi det. Om det är recept du fått från oss tidigare kan du också förnya dessa direkt här på hemsidan. Om det har gått längre än ett år sedan senaste läkarbesöket eller om receptförnyelsen gäller narkotikaklassade läkemedel så vill vi att du kommer på personligt besök till din läkare.

Behöver jag ta en nummerlapp om jag har bokad tid?

Nej, om du har en bokad tid så behövs ingen nummerlapp. Slå dig ner i väntrummet så blir du uppropad. Tänk på att Hovås Askim Rehab har flyttat upp ett våningsplan och har ett eget väntrum.

Jag behöver sjukskrivas, kan ni hjälpa mig?

Korta sjukskrivningar (dag 7-14) kan vi hjälpa dig med på drop-in. Längre sjukskrivningar är oftast mer komplicerade och då behöver vi mer tid för att handlägga ditt ärende. Därför rekommenderar dig att boka tid till läkare i sådana fall.

Som nylistad patient förlängs ej sjukskrivning per automatik utan kräver alltid ett läkarbesök för bedömning. Dessa besök bokas i god tid innan aktuellt intyg går ut.

Jag har ont i halsen. Behöver jag antibiotika?

Vanligen behöver man inte antibiotika för halsont. De allra flesta halsinfektioner orsakas nämligen av virus och antibiotika hjälper inte mot virusinfektioner. Vid lindrig halsfluss har man inte någon nytta av antibiotika.

Jag har varit förkyld i en vecka. När behöver jag söka vård?

De allra flesta som är förkylda behöver inte söka vård eftersom besvären brukar gå över av sig själv. Man bör kontakta vården om du har hög feber som håller i sig mer än fyra dygn eller om du har ökade besvär med öron, hals eller luftrör och bihålor. Detta kan tyda på en infektion som behöver behandlas.

Våra sjuksköterskor ger rådgivning på telefon varje dag mellan klockan 8.00-16.45. Ring på 031- 727 90 00.

Du kan också alltid ringa 1177 för rådgivning.

Hur får jag mina provsvar efter läkarbesök?

Läkaren återkopplar via telefon eller sms. Om du inte hör något ifrån oss på två veckor betyder det att dina provsvar är normala.

Läkaren hör alltid av sig vid avvikande provsvar eller undersökningar.

Vad innebär det att jag skall vara fastande inför provtagning?

När du skall fasta inför provtagning får du inte ha ätit eller druckit någonting på 12 timmar. Du skall ta dina mediciner som du brukar (om inte din läkare eller sjuksköterska har sagt något annat), och det går bra att ta lite vatten till dessa.

Varför är listning så viktigt?

De patientavgifter som betalas i kassan för tex läkarbesök och besök hos sköterska går direkt till landstinget. Istället kommer större delen av våra intäkter från Västra Götalandsregionen, där vi får betalt av landstinget beroende på hur många listade patienter vi har. Detta utgör den största delen av den ersättning vi får för att betala bland annat löner till läkare, sköterskor och annan personal, lokaler, prover och undersökningar. Man kan säga att din listning är ersättningen till vårdcentralen för att hjälpa dig.

Kostar det något att lista sig?

Det kostar inget att lista sig hos oss, men om du inte är listad hos oss blir ditt besök hos oss dyrare för dig. Listningen gäller från och med dagen efter din listningsförfrågan inkommer till oss – så det är klokt att lista sig i förväg om man vill undvika onödiga kostnader!

Vad kostar ett besök?

Ett läkarbesök kostar 100 kronor om du är listad hos oss. Om du är under 20 år eller över 85 år är det gratis. Ett besök hos övriga yrkeskategorier kostar 50 kronor, och är även här gratis om du är under 20 år eller över 85 år (andra priser gäller för vår vaccinationsmottagning).

Vad är en specialist i allmänmedicin?

Precis som man kan specialisera sig till hjärtläkare eller kirurg kan man i Sverige specialisera sig i allmänmedicin. Man har då bred kunskap inom hela det spektrum av patienter som kan dyka upp på en vårdcentral. Allmänspecialister kallas ibland också för distriktsläkare. Allmänspecialisten har också en viktig vägledande uppgift för att remittera patienter till rätt annan vårdinstans om det behövs.

Vad är en ST-läkare?

En ST-läkare är en legitimerad läkare som på vårdcentralen genomför sin specialistutbildning i allmänmedicin. Utbildningen genomförs parallellt med det vanliga patientarbetet och tar ca 5 år. Under utbildningen är det obligatoriskt att tjänstgöra på sjukhus under vissa perioder. Om du har en ST-läkare som din läkare kan det hända att din läkare periodvis tjänstgör på sjukhus. En kollega kommer under den perioden att tillfälligt bli din ansvariga läkare.